Forum Dyskusyjne www.zakliczyn.com
Zalogowany jako: anonymous Mamy 21460 zarejestrowanych użytkowników Tematów: 218 Odpowiedzi: 948 Zablokowanych:
4
Moderatorzy forum:
joker
Zamek w Melsztynie nadal bez właściciela
|
Wszystkich online: 14 |
Zarejestrowani On-line: 1/21460 [ , ] |
Dodał: pitos
bobas
Dołączył/a: Cz. 21 sie. 2003
|
Wysłany: Śr. 28 lis. 2007 10:43:36 Aktualny temat: Zamek w Melszt... |
|
|
|
|
Dodał: zaba
bobas
Dołączył/a: Pn. 10 gru. 2007
|
Wysłany: Pn. 10 gru. 2007 20:54:42 Aktualny temat: Zamek w Melszt... |
|
Z pewnością najgorszym rozwiązaniem w tej sytłacji byłoby przekazanie zamku gminie zakliczyn. przekazanie prywatnemu inwestorowi ruin (oczywiście na odpowiednich warunkach) mogłoby być dobrzym rozwiazaniem. Jednak trzeba zrobić to szybko bo za kilka lat nie bedzie czego przekazywać!!!
|
|
|
|
|
Dodał: nika
towarzyski :))
Dołączył/a: Cz. 3 cze. 2004
|
Wysłany: Cz. 17 sty. 2008 20:57:16 Aktualny temat: Zamek w Melszt... |
|
To bardzo przykre, że z głupich powodów marnujemy dobytek historii.
|
|
|
|
|
Dodał: amjdel
bobas
Dołączył/a: Wt. 29 sty. 2008
|
Wysłany: Wt. 29 sty. 2008 4:58:12 Aktualny temat: Zamek w Melszt... |
|
Zamek w Melsztynie to moje wspomnienia z dziecięcych wakacji. To najszczęśliwsze dni mojego życia. Ostatnio oglądałem ruiny rok temu. Wrażenie, straszne!!!! Coraz gorszy stan, nieodpowiedzialni turyści i nie tylko ... Dużo można pisać na ten temat ale ja nie widzę ratunku dla Melsztyna. Inwestor prywatny to wieczna walka z konserwatorem i archeologami, samoistne zawalenia, przeróbki i wszelkie zmiany po cichu. Byle tylko pomniejszyć koszty i szybko zrobić interes. Gmina to w najlepszym przypadku zachowanie trwałej ruiny, jakaś znośna cena biletu wstępu, minimalne prace zabezpieczeniowe, a całość zysku łata dziury w budżecie gminy. Przykłady to zamek Krzyż-Topór i wiele zabytków Krakowa. Potrzeba zmian w mentalności społeczeństwa, tylko czy ruiny przetrwają te pokoleniowe zmiany? Miejmy nadzieję, że jak wytrzymały ponad 600 lat to wytrzymają jeszcze troszkę. Pozdrawiam AMJdeL
|
|
|
|
|
|
|